Usein kysytyt kysymykset (UKK) - Laina-Apteekki

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi. Laina-Apteekin Asiakaspalvelu auttaa arkisin 09-16 chatissa.

Olemme koonneet alle vastauksia tavallisimpiin lainatermejä ja lainanhakuprosessia koskeviin kysymyksiin. Jos et löydä näistä sopivaa vastausta, voit aina olla yhteydessä asiakaspalveluumme.

Kukin pankki käsittelee hakemuksesi itsenäisesti omien lainanmyöntämisperiaatteidensa mukaan. Henkilökohtainen korkosi perustuu siten pankin sisäiseen riskinarviointiin ja näkemykseen juuri sinun lainanhoitokyvystäsi. Lainan korko vaihtelee siten tyypillisesti sekä hakijan että pankin mukaan. Meillä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa pankkien tarjoamiin korkoihin tai muihin lainaehtoihin.

Voit hakea kauttamme lainaa 2.000 eurosta aina 60.000 euroon asti. Pankeilla on erilaisia lainatuotteita, joiden vähimmäis- ja enimmäissummat vaihtelevat. Tämän lisäksi jokainen pankki tekee oman arvionsa siitä, kuinka paljon on valmis lainaamaan juuri sinulle.

Myönteisen luottopäätöksen tehtyään pankki maksaa lainasi yleensä välittömästi. Rahojen siirtyminen tilillesi voi pankista riippuen kestää tunneista enintään muutamaan päivään.

Pankit eivät valitettavasti myönnä lainaa niin kauan kuin luottohäiriömerkintä on olemassa.

Laina-Apteekin hakemuksessa voit valita lainasi takaisinmaksuajaksi 1–15 vuotta. Valitsemasi takaisinmaksuaika vaikuttaa lainasi kuukausierän suuruuteen. Mitä pidemmän takaisinmaksuajan valitset, sitä pienempi on kuukausieräsi. Toisaalta pitkällä laina-ajalla korkokustannuksia kertyy enemmän. Voit hyödyntää sivuillamme olevaa lainalaskuria myös sopivan takaisinmaksuajan löytämiseksi. Pankit voivat niin halutessaan tehdä tarjouksia myös eri lainasummalle ja laina-ajalle kuin olet itse toivonut.

Voit koska tahansa maksaa lopun lainan pois tai lyhentää sitä nopeammin kuin alun perin olit suunnitellut. Tästä ei koidu sinulle mitään lisäkuluja, ja korkoa maksat vain siltä ajalta, jonka laina on käytössäsi.

Kulutusluotto on erilaisiin kulutustarpeisiin tarkoitettua, tyypillisesti hieman pienempää, pankin tai rahoituslaitoksen myöntämää lainaa. Laina-Apteekin digitaalinen kilpailutuspalvelu mahdollistaa hyvin nopean ja helpon luoton hakemisen. Se on siten erinomainen ratkaisu, kun tarvitset lainapäätöksen nopeasti mutta haluat silti varmistaa, että löydät itsellesi edullisimman lainavaihtoehdon. Meidän välittämiimme kulutusluottoihin ei koskaan pyydetä vakuuksia.

Vakuudeton laina tarkoittaa sitä, että lainan vakuudeksi ei tarvita muuta omaisuutta. Kulutusluotot ovat tavallisesti vakuudettomia lainoja. Luotonmyöntäjät perustavat lainapäätöksensä silti aina hakijan yksilöllisiin taloudellisiin edellytyksiin.

Luottopäätös on luotonantajan tekemä lopullinen päätös siitä, myöntääkö se hakijalle lainaa vai ei. Rahoituslaitokset tekevät päätöksen täysin itsenäisesti asiakkaasta saamiensa tietojen perusteella. Voit parhaimmillaan saada luottopäätöksen jopa samana päivänä kuin olet jättänyt hakemuksen. Luottopäätös voi olla joko myönteinen tai kielteinen. Luotonmyöntäjät voivat myös tehdä päätöksen, jolla haettua lainamäärää pienennetään tai haettua laina-aikaa lyhennetään. Luottopäätöksen ollessa kielteinen lainaa ei voida myöntää.

Korko tarkoittaa lainarahan hintaa eli pankin ottamaa palkkiota myöntämästään lainasta. Korko on yksilöllinen ja määräytyy oman henkilökohtaisen lainanmaksukykysi mukaan. Myös lainan koko ja takaisinmaksuaika vaikuttavat korkoon. Lainan korko on useimmiten sidottu vallitsevaan korkotasoon.

Lainan kokonaiskustannuksiin vaikuttavat korko, lainan muut kulut, laina-aika sekä lyhennystapa. Korko on yleensä lainan kustannuksista merkittävin. Lainan muita kuluja voivat olla esimerkiksi tilin kertaluontoinen avausmaksu tai kuukausittainen tilinhoitomaksu. Koska nämä maksut vaihtelevat eri lainatuotteissa, pelkkä nimelliskoron vertailu voi johtaa virheelliseen johtopäätökseen. Lainatarjousten kustannuksia kannattaakin ennemmin vertailla todellisen vuosikoron avulla. Todelliseen vuosikorkoon sisältyvät lainan koron lisäksi myös kaikki muut lainasta aiheutuvat maksut. Siksi Laina-Apteekissa eri lainatarjousten todelliset vuosikorot on esitetty selkeästi. Näin kykenet vertailemaan eri tarjouksia mahdollisimman hyvin ja pystyt aina tekemään valistuneen valinnan.

Yhteishakija eli rinnakkaishakija parantaa mahdollisuuksiasi saada lainaa. Yhteishakija on erityisen hyödyllinen haettaessa suurempia lainasummia. Yhteishakija voi myös auttaa saamaan lainalle edullisemman koron tai muut lainaehdot. Yhteishakija vastaa lainasta yhdessä päähakijan kanssa. Tyypillisimmin yhteishakija on avo- tai aviopuoliso, mutta se voi olla myös esimerkiksi ystävä tai sukulainen.